Thursday, August 20, 2009

jealous-cemburu

~koleksi cemburu/jeles~

1) “abang..leha tengok jiran sebelah tu laki dia belikan dia gelang bang..gelang emas... abang tak pernah pun kasi leha gelang..kalu ada pun gelang magnet tiruan yang macam ac mizal jual tu..tapi bape hengget lah sangat bang...leha nak jugak gelang emas macam jiran kita tu.”

(ni jeles nak minta penyepak! Aku paling tak suke jeles yang camni..jeles nak peti sejuk baru sebab jiran sebelah bru beli peti sejuk baru. Bila jiran bawa bini baru, tau lak taknak bagi laki ko bawa bini baru.wtf. )



2) Cik lala jeles dgn rumetnya, cik gayah yg ramai peminat.

(dah kalau dapat rumet cantek/hensem cam scofield/tracedi nak wat camno... xkan ko nak dpt rumet cam t-bag xnak jeles punye pasal...haha..[yg tgk prison break je phm.] Ni jeles angin puting beliung tahap luar petala...apa kne mengena?? hoho)

kalau lu berani ape2 kan scofield...tau lah gua ngan syira kejekan lu!



3) “mak. Samsiah dapat no 1,mak tak bagi pon hadiah... samsul dapat no 15 mak bagi hadiah..”

(dah ko selalu dapat no 1, bankrup lah mak ko aseb nak bagi ko hadiah. Adik ko yang tak berapa nak pandai tu mak ko kasi hadiah sebab nak sapot dia supaya blaja rajin2. Ni namenye jeles kanak2 ribena, dah besar nanti bru die sadar nape mak dia xbagi hadiah)

federer kembali ke takhta no 1 dunia. i'm loving it!



4) Cemburu dengan kawan yang ade boipren/girlpren..rase loser giler xde girlpren/boipren.

(ni cemburu yang aku taktau nak describe camne...korang tak loser kalau takde gf/bf.. bf/gf bukannya husben/wife...klu korang clash pon tak membawa kepada title duda atau janda. Klu korang takde husben/wife pon korang bukan loser coz jodoh tangan Tuhan.)



5) Cemburu kawan rajin study.

(ini cemburu yang paling bagos. Tapi akan jadi tak bagos jika korang hanya cemburu je tanpa buat apa2 tindakan untuk bersaing dengan kawan tersebut.)




6) Cemburu ayah belikan adik beg nike harga RM100, padahal dia terlupa ayah dia pernah bagi beg jenama guess harga RM200.

(ni jeles lupa diri...so, orang sekitar sila ingatkan!)



7) Cemburu jika pasangan berborak/lepak/etc dengan kawan2 yang berlainan jantina diorang.

(tak salah jika cemburunya hanya skala kecil, coz cemburu tanda sayang.. salah jika skala cemburunya besar...klu dah jadi camni, ni namenye cemburu minta penyepak gak..jangan mengongkong pasangan..ini dah namenya obses dan bukan sayang lagi... so, perdos jgn kongkong2 mai lagi..[xgne aku tulis sbb perdos bknnya bc blog ini.])



8) Cemburu dengan datuk K yang dapat kawin dengan CT

(ni namenya cemburu gedik santai...haha...sejak ct kononnya dah pakai ‘tudung’, aku kureng ske kt die..eh! ape kne mengena dgn jeles? hoho)

klu sape jeles lagi, aku tak tau la nak describe jeles tu cmne...



9) “wah canteknya kasut ko fatin..ko beli kat mana.. mesti mahal ni...” kata ana pada fatin sambil tengok kasutnya sendiri jenama made in gombak.

(jeles yang menjadi lumrah perempuan...*aku yang pakai sliper jamban g kuliah ni takde ke yang nak jeles???)

ada sape2 jeles klu K.A.M.I beli kasut nih???



10) Cemburu kat game dota atau pancing ikan

(kepada sesiapa yang cemburu mende ni, korang kena bersyukur pasangan korang giler game/pancing..cuba bayangkan kalau pasangan korang giler perempuan/lelaki, tak ke lagi naye...kepada pasangan yang giler game/pancing sila lah pandai2 bagi masa pulak kepada pasangan satu lagik...)




11) Cemburu sebab cikgu selalu tanya mamat jer... cikgu taknak tanya mimi pun..

(ni cemburu kanak2 ribena, sbb bile dah masuk universiti..dialognya cmni lak->aseb bek lecturer tak tanya aku;-)



12) "u tau tak i jeles u makan dgn mak u!aseb2 mak u..mak u..."kata isteri pada sang suami. suami jwb,"sebulan sekali apa slhnya..bknnya i xmkn dgn u lgsg!

(ni jeles minta penerajang! hapak lu! suami leh cari isteri lain, tapi ibu/emak/mama/umi 1 jerrr!!! xleh cari len dah...timbang rasa lah sket wahai isteri..)

ni gambar perhiasan sahaja.tiada kena mengena dgn no 12. semoga pasangan ini bahagia dunia dan akhirat. aminn... sebenarnya aku nak btau, sebelah rosyam tu mentor aku!!! prof. razak.



13) Cemburu rumet dapat bergambar dengan ahmad nabil ahmad

(eh! Saya tak terasa ok. Nabil jer pon....haha.. ni nama cemburu kasih sayang pada rumet.hehe )


[aku xnak letak gambar zara dgn nabil di sini. harap maklum.]

haha...

ini contoh cemburu.


Ok.cukuplah tiga belas koleksi cemburu ni. Bagi aku lah.. cemburu datang tanpa kad jemputan..cemburu jugak adalah perkara normal..sebab cemburu tanda sayang..TETAPI kalau terlebih cemburu, bahaya tau tak. So, pandai2lah handle cemburu ni, jangan sampai cemburu yang handle kita. Wallahu’alam.



*peringatan ini utk diri sendiri dan utk korang juga..kalau aku lupa, korang ingatkan.sebab itulah peranan sesama manusia, saling ingat mengingati.*

4 comments:

MeaBerry said...

ko jeles ngn zara ke weh? hahahahhahaha

<< s| tED| >> said...

salam ramadhan baldi!!

nenasoren said...

pebendee ko jadi penceramah sambilan ni?dr syahirah kamsah?

[biru][pink] said...

mea: a'ah... jgn btau die tau..haha

tedi: salam ramadhan~

nenasoren: prof madya dr syahirah roslan lahhhhh....