Tuesday, June 30, 2009

sebelum aku terlupa.

actually aku dah lame nak post entri ni...
dah siap taip,cume xsempat nak pos...

so, sebelum aku terlupa...(nauzubillah)
atau sebelum aku lupa diri...(minta2 jauhkanlah)
baik aku pos...
supaya 10tahun akan dtg aku masih ingat beliau yang banyak menabur jasa kat aku...
dan aku pula belum sempat membalas jasanya...
(ini salah satu kegunaan blog, simpan pe yg patut dan igt kan penulisnya)

dengan lafaz bismillah...

tajuk::You were my true love...

to my great nenek, amina binti syed abdul rahman.(al-fatihah)

Ku cuba redakan relung hati
Bayangmu yang berlalu pergi
Terlukis di dalam kenangan
Bebas bermain di hatiku

Cerita tentang masa lalu
Cerita tentang kau dan aku
Kini tinggal hanya kenangan
Kau abadi di dalam hatiku

I always needed time on my own
I never thought I'd need you there when I cry
And the days feel like years when I'm alone
And the bed where you lie
Is made up on your side

When you walk away
I count the steps that you take
Do you see how much I need you right now?

When you're gone
The pieces of my heart are missing you
When you're gone
The face I came to know is missing too
When you're gone
The words I need to hear to always get me through the day
And make it OK
I miss you

I never felt this way before
Everything that I do
Reminds me of you
And the clothes you left
They lie on the floor
And they smell just like you
I love the things that you do

When you walk away
I count the steps that you take
Do you see how much I need you right now?

When you're gone
The pieces of my heart are missing you
When you're gone
The face I came to know is missing too
When you're gone
The words I need to hear to always get me through the day
And make it OK
I miss you

We were made for each other
Out here forever
I know we were
Yeah Yeah

All I ever wanted was for you to know
Everything I do I give my heart and soul
I can hardly breathe I need to feel you here with me
Yeah

When you're gone
The pieces of my heart are missing you
When you're gone
The face I came to know is missing too
And When you're gone
The words I need to hear will always get me through the day
And make it OK
I MISS YOU


aku buat entri ini khas untuk diri sendiri
kerana kenangan terindah antara aku dan nenek
hanya terpahat di dalam ingatan
sebelum aku lupa atau alzheimer(minta2 jauhkanlah)
kerana...
tiada sekeping gambar pun aku berdua dengan nenekku
hakikatnya sudah terlewat untuk fikirkan tentang gambar
penyesalan yang tiada gunanya

dia pergi selepas aku tidak perlu dipaksa makan lagi
dia pergi selepas aku boleh tidur sendirian tanpa pegang tangannya lagi
dia pergi selama-lamanya selepas aku ingin berusaha berhijrah
...nenek terima kasih...

dia pergi sebelum melihat aku dengan segulung ijazah
dia pergi sebelum aku sempat membuka pintu keretaku untuknya
dia pergi sebelum merasa titik peluhku
dia pergi sebelum melihat suami cucu kesayangannya
dia pergi sebelum melihat anak-anakku yakni cicit-cicitnya
dia pergi tanpa pelukanku sepanjang beliau sakit...
...nenek ila minta maaf...ila mmg xberapa reti nak tunjuk kasih sayang...ila akan cuba tunjukkan lepas ini...supaya pisang xberbuah 2kali...

nenek...i miss u so much...
semoga kita berjumpa di syurga nanti...
nenek... tunggu ila...
suatu hari nanti ila datang teman nenek...

terlalu banyak kenangan antara aku dengannya...
yang mengajarku ayat kursi kerana aku seorang yang penakut...
yang memberi tangannya untukku pegang...
yang memanggil namaku ribu kali untuk makan...
yang membawa ku jalan2 sehingga ke singapura...
naik kete angkut same2 dari singapura ke johor...
aku ingat lagi kenangan malam itu...
hanya aku dan nenek...

nenek suka makan buah...
nenek suka jalan2...
nenek rajin dan kemas orangnya...
nenek cantik dan manis walaupun sedikit garang...
garang tanda sayang...sayang kat aku...

teringat tentang cerita ibu ku...
semasa ibuku tanya nenek siapa2 yang nenek nak jumpa time nenek sakit..
nenekku geleng tetapi sampai nama aku...
nenek aku diam...
tatkala aku dengar ini...
aku sangat terharu..
nenek sayang aku...

masa aku tinggal dengan nenek...
apa aku nak makan, nenek masak
apa aku nak, nenek beli
apa aku nak pakai, nenek jahit
aku nak duit, leh amik bawah baju nenek
aku kena marah nenek back up
aku main-main mcm lelaki, nenek marah, nenek kejar, nenek pukul
aku tak pakai bedak, nenek marah,"muka dah lah hitam berkilat,tak reti pakai bedak"
time tu, nenek segala-galanya bagiku...

tapi bila nenek sakit...
apa aku buat???
hanya bagi makan...
tukarkan lampin sekali jer...
tidur dengan nenek sekali jer...
peluk xpernah walaupun cium banyak kali...(xdpt rasa kehangatan bdn nenek)
buat nenek jatuh banyak kali...
sampai nenek nangis...
tak guna btol aku...sruh jaga nenek, tapi nenek jatuh..
nenek maafkan ila...
aku xpernah cakap terima kasih...
aku hanya cakap minta maaf...
semua itu tidak cukup dan sudah terlambat...

sekarang aku hanya mampu berdoa agar nenekku ditempatkan bersama-sama ahli syurga...
dan semoga kita berjumpa di syurga nek;-)

::akhir sekali, nasihat aku kat korang dan diriku sendiri::
sayangilah orang yang anda sayang sebelum terlambat...
sayangilah dengan sepenuh hati...
jangan takutkan perpisahan yang sudah pasti...
kerana menyayangi mereka adalah tanggungjawab kita...
kerana menyayangi mereka menjadikan kita sangat bahagia...
hanya teruskan sayang,sayang dan sayang...
open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love love
listen to the music of the moment come and dance with me
ah, la happy family
it's our god forsaken right to be loved loved loved loved
sementara diri kita dan diorang masih hidup dan masih ingat...


saya, syahirah sayang ibu,abah,iqa,iman,mama,papa,ayu,jaja,awie,
kawan2,guru2,jiran2,dan semua orang yang telah menyerikankan hidupku.
terima kasih.


p/s: syukur alhamdulillah... thanks ALLAH SWT kerana kurniakan insan2 ini kepadaku...
thank you very2 much...

2 comments:

<< s| tED| >> said...

Al-Fatihah!!
Eh eh! Kompiuslah.. Ibu, abah. Mama papa!! RAmainya :)

syiralapanlapan said...

ibu abah-my parents
mama papa-panggilan utk pakcik n makcik saya