Tuesday, January 13, 2009

i'm sorry...

thanks to zara n syira, sebab izinkan aku luahkan something kat blog korang...

kepada kawan2 zara dan syira yang baca post nih... klu nak komen... komen lah... mungkin dengan komen korang aku boleh ubah keputusan aku nih ker....


_____________________________________________________________

post ini.. ditujukan khas utk my sbffakattmbhw;-)


SORRY r tibe2 wat keputusan semalam...
sebenarnya aku dah lama terfikir cam2...
dr sejak aku terfikir aku taknak tengok wayang lagik...
cuma... aku xbtau awal2 sebab dalam mase yang same gak itu adalah kemahuan aku...
hahaha...

reason yang aku bagi semalam 2, sebenarnya bukan reason sebenar pon...
aku just main-main jer dengan reason tu...
haha...

"aku kne trime hakikat... besfren antara lelaki dan perempuan takkan sama dengan besfren perempuan dengan perempuan...",mende ni lah yang selalu bermain di kepala aku...
aku juga kena trime hakikat, lelaki dan perempuan (not yet muhrim..haha...) xleh keluar berdua, bagi mengelak fitnah..(ni kawan aku yg cakap... n die ckp tu mmg btol...

antara perbualan aku dengan kawan perempuan aku:

aku:salam, nak tanya sket... boleh x lelaki dan perempuan keluar same2 ber2 dgn niat kawan jerr..
kawan aku:bile lelaki dan perempuan keluar ber2, boleh mendatangkan fitnah...apa salahnya ajak aku ke... hahaha...
(dalam hati aku cakap ko duk jauh camne nak ajak.. haha... tapi aku faham maksud dia...)
aku:ok2, aku faham maksud ko... thanks yep...

tapi, after 2, still gak kuar berdua... hahaha... sebab bagi aku, aku kawan jer dengan die... jalan pon jauh2, lepak kedai mamak, dan setiap kali keluar, aku rase macam aku tengah keluar dengan adik aku... hahaha.... enjoy gak r=)

tapi setakat nih, aku kuar dgn die pon, kuar makan jer... xpegi pon jauh2... sebab biasanya aku akan cari member2 aku yg free utk teman... aku rase die mesti perasan, aku akan bawa member aku kuar dgn die...

lps aku bace novel ayat2 cinta lak... aku terbace ayat ni... di petik dari al-quran:
"orang2 yang akrab saling kasih mengasihi, pada hari itu sebahagiannya menjadi musuh kpda yg lain kecuali org2 yang bertakwa"
aku pon terfikirlah... aku harap aku dan dia dapat jadi kawan baik dan akrab kat sane... dalam mase yang sama... aku takut gak... sebab aku bukannye baik sangat pon... tapi dapatkah aku jd kawan baik die kat sana...sana yang kekal selamanya??? hmmm... aku hanya mampu berdoa dan berserah..sebab aku tahu, Allah SWT sentiasa tahu ape yg terbaik untuk aku dan besfren aku tu...


de 1 hari, aku tanya lagik r... sebab mcm xpuas hati... haha... yela, kitorg bukan wat ape2 pon!
"boleh ke aku kuar dgn die berdua jer..??? " hahaha...

antara jwpnnya lagik... bagi mengelak fitnah...
n jwpn yg paling pedas sekali... "tunang pon xleh kuar ber2.."
haish! tp aku dgn die bukan tunang... hahaha... kitorg kawan jer... kawaaaaannnnn!!!!
kaaaawwwaaaannnnnnnnnnnnn!!! (pemberontakan dalam hati...haha..)
tapi, walau mcm mana pon... aku kena gak trime hakikat yang die lelaki... dan aku perempuan....

aku harap die dapat terima keputusan aku...
(lps bace nih, jgn xajak aku kuar lak... haha... nnt aku bawak kawan aku teman.. lagi ramai lagi best kan...)

p/s: weh sbffakattmbhw! aku wat keputusan nih, xde kena mengena dgn ape yang ko 'hide' tau...
aku xkesah pon ape yang ko nak 'hide' dari aku tu.... sebab bagi aku... ko hide ke x hide ke... ko tetap BEST FRIEND aku!!! BEST FRIEND FOREVER... INSYAALLAH!

UTK KO GAK:- RAJIN2 STUDY TAU! SEBAB SUSHI YANG AKU JANJIKAN UTK KO STILL ON!!!

sekian, thanks...

______________________________________________

easy to say,hard to do...aku harap apa yang aku buat ni adalah suatu yang betol....

11 comments:

zaradgreat said...

hahaha.
no worries
try ko jadi org biase.orang yg menonton.klo ko tgk org laen kuar sorang boy sorang gurl org msti ckp kapel or sumthing.

dunno,,.mentality org dh cenggitu.
tp btul gak.timbul fitnah..hurmmm

senang citer,,niat anda tidak menghalalkan cara.

MeaBerry said...

erm... sian kamu ye. niat kamu baik. takpe. nex time ajak aku kuar besame2 beliau. erm... ape pun saye rase anda adalah kwn yg baik la...

(just nak cakap sket. bile i kuar ngn abg pendek i kan, kompem2 org tak igt kapel so aku agak besh la sket.... wahahahhahah)

nenasoren said...
This comment has been removed by the author.
zaradgreat said...

erk.aku anda dia??xphm aa bhsa ko..summarize sket..,
ko bg kronologi tuh aku phm
tp pe kne mengenaa yg ayt ko kt atas?
ke aku sorang je yg xphm??heheheehe

kopiah_alrazi said...

Salam,
sbenarnya aku agak kabur dgn penulisan ni, tapi ni mesti pasal keluar berdua laki & pompuan kan.

Hmm, macam ni, memanglah kawan, tapi dalam Al-Quran Allah berfirman yang mafhumnya lebih kurang, jangan mendekati zina. So, bile kluar dengan bukan muhrim, ia adalah tanda-tanda menghampiri zina, sedangkan Islam melarang menghampiri zina.

Sebenarnya, dalam Islam ni banyak yang boleh dr yg x boleh. Contohnya, jalan berdua bukan muhrim x bleh, tapi berkahwin bleh. Sedangkan Nabi sendiri menggalakkan kahwin pada waktu muda. Cuma trend masyarakat kita sekarang yang melihat kahwin muda ni pelik. Manusia memang nak berteman, sebab tu nabi nasihat begitu. So, kalu lepas grad, dh bersedia, apa salahnya kahwin kan..hmm..advice ni utk sume ek..hehe...sy ade sorg kawan yang kawin muda , masa tu umor dia 21, isteri dia 19, masih blaja lagi..beberapa bulan lepas die kawin, isteri die mengandung, Hebat Allah kan.

So, Islam melarang keluar berdua-duaan bukan muhrim, tapi menghalalkan kahwin, dapat pahala lagi. So, mengapa kita pilih perkara yang dilarang kan.

de_abczyx said...

assalamualaikum..
hahahhaa..mule2 bace cam x faham tp lme2 faham jgak.
btw,act mmg betul keluar berdua-duaan dengan yg bukan muhrim itu haram (walaupun x couple) sbb bak kate abu,merujuk kpd firman Allah ianya menghampiri zina,walaupun jika kita da bertunang.akan ttapi islam turut memberi kelonggaran kepada pasangan yang sudah bertunang untuk keluar bersama dengan syarat ditemani paling kurang sorang muhrim yang sudah akil baligh n waras dlm mse yg sme sudah semestinya berakal. contohnye,if tunang kite tu pompuan,maka die boleh ditemani oleh abg die.(seingat yg aku blajar,kalo silap tlg betulkan :))so,kesimpulannya jika ada kemusykilan janganlah kite bt keputusan sndiri berdasarkan hati, rujuklah kembali kepada garis panduan agama spy kite x tersilap pilih jalan,ok.

de_abczyx said...

tambahan--if da tunang pun n ade mahram yg bersame xboleh kuar suke2,juz urusan kahwen je.wallahualam. :)

zaradgreat said...

tq2 sumer.
act kwn aku tuh juz bestfewn ngan kwn die je.
blum rancang lg nk kawin.(hehehehe)

sng citer.,,jum hang out rami2.hehheehhe..,,lg best

[biru][pink] said...

conclusionnya, kawan aku nih kne kawin r utk kuar berdua... hahaha...

klu cm2, kpd kwnku ini dan sesiapa yg xready nak kawin lg(sbb kawin bkn perkara main2),,,

jom hang out ramai2!!!
lagi best! lagi meriah!
lagi fun!!!

-dis is syira-

e dah derK said...

salam..
sori for disturbing kat cni..
act zara my frens want me to leave komen right here..huhu..
i will try my best..
sbnarnye,probnyer simple je kan..
tp,disebabkan pk logik akal,jd rumit n cmplicated plak..huhu.
kalo kite tau,org yg kuar berduaan len jantina nih nerdosa coz mengundang fitnah dr msyrkt sekeliling yg memg aim kite nih teruk jer diorg nmpk..huhu..bkn sumela..hehe..
kite xleh ubah mind set diorg..huhu..
so,cara penyelesaiannya ajakla at least sorg kwn utk menemani anda k..
walaupun niat n cara anda sgt baik..
wish u all d best..chayok2!
~e dah OLEO~

animal gangster said...

hurm...tersepit dlm prshbtbn..
hurm..ak rse lah mngikut pndapat ak ni...even ak nie xlah hebat sgt dlm bdg2 agama nie...
better xpyh la..kl kte kuar ati kter pown dh rse cm brslah kn..thats mean bnd 2 mmg salah...
leh dtgkn fitnah..mcm2 lg la..
wlau pown lgu acha n irwan shah kte berdua lebih baek..tetapi xleh apply konsep 2..sbb muncul nyer org ketiga..
ape2 pown rujuk pde org yg leh mnasihtkn..